Wednesday, May 07, 2008

Vappuus ja virallisuus

Kirjastopäivää piristää mm. seuraava puhelu:

Asiakas: "Senjanen fimmiltä päivää. Onkohan mahdollista lukea viimeisintä virallista lehteä sähköisenä?

Minä: Mistä lehdestä on siis kyse?

Asiakas: Viimeisimmästä lehdestä. Tai no edellinenkin käy.

Minä: Mutta mistä lehdestä on kyse?

Asiakas: Virallisesta lehdestä.

Minä: Minkä alan virallisesta lehdestä?

Asiakas: Siis lehdestä nimeltä "Virallinen lehti"

Minä: Ahaaa!

------

Toden totta, on olemassa lehti nimeltä "Virallinen lehti", eikä kyseessä ole Alivaltiosihteerin julkaisu, vaan erittäin virallinen lehti. Lehden kotisivuilta löytyy seuraava esittely:

"Esittely

Kolmesti viikossa ilmestyvä Virallinen lehti huolehtii lakisääteisen ilmoitusvelvoitteen täyttämisestä. Virallisen lehden päätösvalta sen omasta sisällöstä poikkeaakin kaikista muista lehdistä. Lehti joutuu julkaisemaan ne ilmoitukset, kuulutukset ja muut asiakirjat, jotka laki, asetus tai muu alempiasteinen säädös määrää julkaistavaksi Virallisessa lehdessä.

Virallinen lehti on todellinen asialehti. Se julkaisee kuulutuksia ja ilmoituksia, muttei kommentoi julkaisemaansa. Kuivakkaasta ulkoasustaan ja näennäisestä viileydestään huolimatta Virallisen lehden sisältö on tulta ja tappuraa. Se kertoo karua tarinaa suomalaisesta yhteiskunnasta. Virallinen lehti kertoo asiat yleensä vasta silloin kun jollakulla menee todella huonosti tai asioihin ei saada muuten selkoa. Virallinen lehti onkin pääsääntöisesti julkaisu, jonka sivuille ei kannata pyrkiä.

Virallinen lehti on Suomen vanhin edelleen ilmestyvä lehti."

Tämän esittelyn luettuani minun täytyi vielä kerran tarkistaa yhteystiedoista, ettei kyseessä ole Alivaltiosihteerin pilasivu. Sinänsä hämmentävää tyyliä virallisimmasta mahdollisesta lehdestä. Lienee tietoinen kevennys, mutta lähinnä hämmentää, että ketä varten? Yrittääkö lehti kalastella Seiskan tai Alibin lukijoita? Sisältö on kyllä hämmentävä, ihmisiä kutsutaan nimeltä käräjille, nimellä mainiten kielletään lääkäriä harjoittamasta yksityisvastaanottoa, jne. Kuulutuksiahan nämä tietysti on, mutta kyllä Alibin lukija voisi näistä olla hyvinkin kiinnostunut.


Toinen päivää piristävä tekijä oli ovien kiinnimeno neljältä. Ovet ja ovien hallinnoija luulevat, että tänäänkin on vapunaatto, joten kirjaston on mentävä kiinni. Suloista. Luulin, että ikuista vappua vietetään vain Pohjois-Koreassa tai Ikuisen vapun aukiolla Sörkan metroaseman edessä.

2 Comments:

Blogger lupiini said...

Hih hih, huusin juuri L:lle toiseen huoneeseen: "tiesiksä että on olemassa sellainen kuin Virallinen Lehti, niinku ihan oikeesti senniminen lehti" ja se tiesi, olipa vielä lukenutkin sitä jossain virastossa (ja oli ollut maailman tylsin lehti)! Kuulemma vielä 70-luvulla yksityishenkilöiden piti julkaista nimenvaihdoksensa kyseisessä lehdessä... Apua millaista olisi olla kyseisen lehden toimittaja!

11:23 AM  
Blogger Geneerinen Leo said...

No niinpä! Ainakaan ei sit tule luovuuspaineita. Ehkä virallisuuspaineita sitten... :)

4:00 AM  

Post a Comment

<< Home