Saturday, February 23, 2008

Kädet ristiin

Suomesta on tulossa ydinsähkön nettoviejämaa Tekniikka & Talouden mukaan. No, eihän tuo tainnut tulla yllätyksenä. Vaikea tuota on myös arvottaa, kaikellahan on puolensa. En jaksa lähteä listaamaan perinpohjaisesti kaikkia puolia, vain ne, jotka nyt mieleen juolahtavat. Suomessa kenties ydinvoimalla helpoiten vähennetään päästöjä, se homma kun osataan ja prosessi on tuttu. Toisaalta Suomi ei näin myöskään ole kehittämässä tulevaisuuden energianlähteitä. En tosin tiedä tarkkaan laskelmista, jotka kertoisivat, kuinka pitkään uraani riittää uusilla uraania säästävillä reaktoreilla. Ydinjätekin todennäköisesti säilyy kiltisti Suomen maaperässä. Kaikkea voi tietysti tapahtua. Suomalaisilla turvastandardeilla todennäköisesti myöskin voimalat ovat turvallisia.

Lähinnä minua mietityttää, miten matalampien turvastandardien maissa ydinvoimaa käytetään. Kiinassa ja Intiassa ei välttämättä ole kaikkea tarvittavaa tietoutta, eikä sitä kansallisen ylpeyden nimissä edes välttämättä suostuta ottamaan vastaan. Onko järkevää vaarantaa tällä tavoin laajojen maa-alueiden elinkelpoisuus? Jos Suomi osallistuisi kunnolla sellaisen teknologian kehittämiseen, johon liittyy pienempiä riskejä, kuten tuulivoiman kehittämiseen, Suomi voisi mielestäni kunnioittaa itseään enemmän globaalin vastuun kantajana.

Oleellista lienee kysymys siitä, mihin suuntaan Suomi haluaa maailmaa viedä. Ydinvoima saattaa olla helpoin tapa vähentää päästöjä, mutta miksi tulisi tehdä helpoimman kautta? Miksi edistää maailmassa sellaista käytäntöä, johon liittyy suuria riskejä ja avoimia kysymyksiä. Miksei kannattaisi ottaa asiaa haasteena ja lähteä kehittämään vähemmän riskaabeleja vaihtoehtoja ja sellaisia energiantuotantomuotoja, joista ei ainakaan lopu polttoaine. Tässä mainittakoon eräs toteamus siitä, kuinka aina silloin tällöin maapallolla tapahtuu suuri tulivuorenpurkaus, joka pimentää auringon vuosiksi. Tällöin ei aurinko- ja tuulienergialla pitkälle pötkitä, vaan on oltava varavoimaa. Noh, tämä lienee ainoa tapaus, jossa aurinko- ja tuulienergian polttoaine voi loppua.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home