Friday, February 22, 2008

Kesäkuu

Kumpulan Kampuksen Physicumin aulassa oli tänään pöytä, jonka ääressä palautettiin rahoja peruuntuneiden laskiaisbileiden lippujen ostajille. Konkreettinen esimerkki tästä talvesta.

Kampukselta Terkkoon polkeminen oli harvinaisen antoisaa. Ihanan kesäinen keli, aurinko paistaa, on lämmin varsinkin pomppatakki päällä. Tarkastelin maiseman osaa, jossa näkyy vain vihertävää nurmikkoa ja havupuita, joista varsinkin ruohoa löytyy Kumpulan kentiltä. Näkymä oli erehdyttävän kesäkuinen, tai mistä tahansa kesän kuusta, jos ruohonkasvu on sattunut olemaan vähän kitunaisempaa vaikkapa kuivuudesta johtuen. Tästä ihanuudesta nauttiminen herätti kysymyksen. Hetkinen, nythän on helmikuu, onkos tämä nyt sopivaa. Jaa-a, oli tai ei, se sai minut todella hyvälle mielelle, nautiskelin auringosta ja lämpimästä tunteesta.

Muotoilin ajatuksia päässäni. Ilmastonmuutokseen yksilö voi reagoida kahdella tavalla: heikentämällä sitä ja sopeutumalla. Koska yksilön vaikutusmahdollisuudet globaaliin trendiin ovat rajalliset (vaikkakin tärkeät, aion jatkossakin kierrättää jne.), koen sopeutumisen tärkeimmäksi. Jossain vaiheessa todennäköisesti kuitenkin joutuu sopeutumaan asiaan, halusi tai ei. Siispä nauttiminen helmikuisesta kesäkuusta on mielestäni hienoa sopeutumista. Nautin asiasta, ja hyvä niin, parempi että nautin kuin olisin vihoissani. Kiitän leikilläni mielessäni ilmastonmuutosta, La Niña -ilmiötä ja kasvihuonekaasupäästöjä hienosta hetkestäni Itä-Pasilan aurinkoisilla kujilla.

La Niña onkin mielenkiintoinen ilmiö. Sain tästä tietoa Ilmatieteen laitoksen uutisista, joissa kerrottiin Kiinassa olleen kylmin talvi sataan vuoteen. Myös Kanadassa ja Alaskassa on ollut selvästi keskimääräistä kylmempää. Näiden ilmiöiden takana arvioidaan olevan La Niña -ilmiö, joka on päinvastainen kuin El Niño. La Niñassa meriveden lämpötila laskee Tyynenmeren keski- ja itäosassa globaalein seurauksin. Eurooppa on jäänyt Pohjois-Amerikan ja Aasian kylmien alueiden väliin, jolloin myös Suomeen on virrannut etelästä ja lounaasta lämmintä ilmaa, mikä on aiheuttanut leudon talvemme. Hurjaa. Helmikuinen kesäni johtuu hieman tavallista viileämmästä merivedestä toisella puolen maailmaa. Uutisen WMO-linkki selittää meriveden lämpötilan muutosten johtuvan globaalin ilmaston muutoksista. Mistäs muustakaan. Voimakkaan La Niñan odotetaan jatkuvan kevään loppuun asti tai jopa vuoden puoliväliin. Ei taida siis näillä näkymin meren jäällä kävely onnistua tänä vuonna. Tilastojen mukaan loppuvuonna kuitenkin vallitsee neutraalit olot ilman La Niñaa tai El Niñoa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home