Friday, February 15, 2008

Aurinko Helsingissä on kylmä koillistuuli

Kummallista, miten sama kaasupallo ilmenee eri leveyspiireillä erilaisena säänä. Aurinkoista on, mutta Kyproksella pilvien puuttuminen tuottaa lämpimän ilman, Helsingissä kylmän ja tuulisen. Työkaverit ihmettelevät pyöräilyäni, vähän niin kuin Kyproksellakin olisi tehty. Kummassakaan paikassa ei siis helmikuussa liene yleisesti hyväksytty pyöräilysää. (Kyproksella ei tosin ole koskaan, muutoin kuin maastopyöräilyurheiluun)

Kyproksella tajusin, kuinka maailma on pieni. Tämä ajatus on vaikeasti selitettävissä, se lienee lähinnä ajattelumallien kehittymistä. Ajatus kulkee kuitenkin lähinnä sitä rataa, että maailma koostuu äärellisestä määrästä paikkoja, äärellisestä määrästä asioita, tapahtumia, ihmisiä. On olemassa vain seitsemän mannerta, vain 194 itsenäistä valtiota. Tämä saa aikaan mm. sen, että globalisaatio voi pyyhkäistä maapallon ylitse varsin helposti. Tämä tuli Kyproksella mieleen, kun katselimme hyvilataloja, jotka näyttävät kai aivan samalta, kuin vaikkapa Floridassa tai Australiassa. Palmuja, uima-altaita, ruohomattoa.

Toisaalta myös aika on rajallinen. Ihmisen aika maapallolla on ollut varsin lyhyt. Eilen katsoessamme animaatioelokuvaa Maameren tarinoista mietin elämää eri aikakausina. Kirjojen kirjoittaja Ursula K. Le Guin on arvostellut fantasioiden keskiaikapainotteisuutta, ja halunnut sijoittaa kirjansa pronssi-ja rautakauden vaihdokseen eli noin aikaan 1200 eaa eli suunnilleen Sinuhe Egyptiläisen aikoihin. Yritin katsoa elokuvaa tästä näkökulmasta ja hakea eroja rautakauden ja keskiajan väliltä, mutta en juuri onnistunut. Talot, vaatteet, aseet, ihmiset ovat samannäköisiä. Voi tietysti olla, että elokuva fantasiana on vetänyt mutkia suoriksi, mutta ajatus silti hämmensi minua. Maailma on ollut oleellisesti samanlainen. Valtakunnat nousivat ja tuhoutuivat, mutta muuttuiko mikään? Nykyään elämme niin modernisoituneessa yhteiskunnassa, että se ulkoisilta puitteiltaan on ainakin länsimaissa kovasti toisennäköistä. Ihmiset ongelmineen ja arkisine asioineen ovat tietysti samoja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home